Ahlgrenska Donationsfonden belönar tre Gävleborgsföretag

”Ahlgrenska Donationsfonden belönar tre Gävleborgsföretag”,12/3 2018 Företagsbladet:

”Läkerol, det vill säga F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB, var under över 100 år en viktig del av Gävles näringsliv. Redan 1885 startades företaget och förblev i familjens ägo till 1985, när det såldes till Procordia (fd Statsföretag). Då hette vd Robert Ahlgren, vars farfar var bror till grundaren Fredrik Ahlgren. Ahlgrens utmärkte sig för nytänkande både när det gällde produktutveckling, marknadsföring och export. Det är just den andan som Robert och hans fru Anita vill uppmuntra via sin fond Robert och Anita Ahlgrens Donationsfond, som idag förvaltas av en stiftelse. Stiftelsens ledamöter utses av Mellansvenska Handelskammaren. Den 8 mars delades stipendier ut till tre företag i Gävleborgs Län.

Utdelningen av stipendierna ägde rum hos Mellansvenska Handelskammaren i Gävle. Fondens ordförande Ove Anonsen delade ut stipendierna.
– Robert Ahlgren hörde av sig till mig 2008 och ville höra hur man skulle kunna starta en fond för att uppmuntra företag som arbetar i samma anda som Ahlgrens, berättade Ove Anonsen. Fonden premierar regionala företag med ambitioner att säkra sysselsättningen på hemorten genom att växa med internationell handel.
Ahlgrens Donationsfond är inte bara en av regionens större, den är också ensam om inriktningen att stödja innovativa idéer som främjar internationell handel. Fonden har hittills delat ut totalt cirka 5 miljoner och den här gången var det totalt 750.000 kr som de tre företagen fick dela på. Stipendierna delas ut två gånger om året och i den första omgången 2018 var det följande företag som valdes ut:

• HealthTextiles i Sverige AB
Alltför många patienter drabbas av någon vårdrelaterad infektion. Förutom miljardkostnader, bara i Sverige, är utvecklingen allvarlig. Resistenta bakterier ses enligt WHO som ett av de största hoten mot mänskligheten.
Textilier i kläder, sängkläder inom vården kan vara en betydande smittkälla vid infektioner. Sjukdomar orsakade inom sjukvården i Sverige kostar 6-7 miljarder årligen. HealthTextiles i Sverige AB har därför som första företag i världen lyckats utveckla ett tyg som är miljövänligt och bekvämt men också antibakteriellt. TorTex består av en blandning olika fibrer som genomgått en komplex teknologisk process. TorTex ger också energibesparing i tvätt- och torkprocessen.Det Gävlebaserade bolaget är redan aktivt i Tyskland och satsar på två nya marknader – Frankrike och Kina. HealthTextiles grundades av familjen Persson från Gävle, Lars och Birgitta samt sonen Tomas, som leder företaget.

Contact

Tomas Persson, Founder & Owner
info@healthtextiles.com
+4672 730 20 81